CONTENT

Seminari sobre Science Shops

16.03.16 - 16.03.16
IrsiCaixa, Hospital Germans Trias de Badalona.
11.30h

 

Ponent: Dra. Emma McKenna, coordinadora del Science Shop de la Queen’s University Belfast.

 

La Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica d’IrsiCaixa (UDR Bio) participa en un projecte europeu anomenat EnRRICH, que té com a missió promoure la recerca participativa com a resposta a les necessitats socials. El projecte també té la finalitat de promoure la Recerca i la Innovació Responsables (RRI) en l’educació superior.

 

En el context d’EnRRICH, i en col·laboració amb Xplore Health (impulsat conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”), la UDR Bio du a terme un projecte de recerca participativa en salut mental anomenat Sana Ment, que va sorgir com a fruit d’una consulta que es va fer a 1.000 estudiants de secundària sobre quina era la temàtica de salut que més els preocupava. Un cop identificada, es va elaborar conjuntament un mapa col·lectiu de necessitats i, en base  a aquestes, actualment tres grups de recerca de tres universitats i centres de recerca (UB, CREAL i UPF) estan duent a terme projectes de recerca per contribuir a resoldre les necessitats dels estudiants amb els estudiants.

 

Aquest projecte s’emmarca en un nou paradigma en la manera d’implementar processos de recerca, que ve inspirat per la Recerca i la Innovació Responsables (per a més informació vegeu el projecte RRI Tools, en el què IrsiCaixa actua com a deputy-coordinator, sota la coordinació de l’Obra Social “la Caixa”). 

 

En aquesta línia, ja fa més de 40 anys que alguns països com Holanda, Dinamarca o Austràlia van iniciar projectes de recerca participatius amb la comunitat. La Living Knowldge Network és la xarxa que aglutina les diferents entitats que s’han anat creant per fomentar aquesta recerca, d’entre les quals hi ha els anomenats Science Shops.